Bahaya Paraben Dalam Skin Care Yang Wanita Wajib Tahu.

Eee. Ada paraben. Takboleh pakai.

Paraben. Bahaya.

Paraben. Paraben. Paraben.

Ramai yang takut pada paraben tanpa tahu apa makna paraben itu sendiri.

Ok, jom kita cerita sikit apa itu paraben.

Paraben ni fungsi dia sebagai preservative.

Kat mana kita nak jumpa preservative ni? Selain skincare, dalam makanan pon ada. Contoh dalam roti dan megi. Tapi kita dok makan juga. 😏

Kenapa preservative ni dok dalam skincare?

Sebab nak bagi skincare tu tahan lama. Supaya expired date nya tu panjang. Untuk elak kuman atau bakteria beranak dalam skincare kita tu.

Kalau produk tak ada preservative ni expired date dia lebih pendek. Biasa produk handmade ni tak ada preservative so dia boleh tahan dalam masa 3 ke 4 bulan sahaja.

So, tak perlu takut pada paraben ok 😉

Memang ada paraben yang di banned. Nanti saya cerita pada next post. Stay tuned ❤

Bahaya Paraben Dalam Skin Care Yang Wanita Wajib Tahu.

Eee. Ada paraben. Takboleh pakai.

Paraben. Bahaya.

Paraben. Paraben. Paraben.

Ramai yang takut pada paraben tanpa tahu apa makna paraben itu sendiri.

Ok, jom kita cerita sikit apa itu paraben.

Paraben ni fungsi dia sebagai preservative.

Kat mana kita nak jumpa preservative ni? Selain skincare, dalam makanan pon ada. Contoh dalam roti dan megi. Tapi kita dok makan juga. 😏

Kenapa preservative ni dok dalam skincare?

Sebab nak bagi skincare tu tahan lama. Supaya expired date nya tu panjang. Untuk elak kuman atau bakteria beranak dalam skincare kita tu.

Kalau produk tak ada preservative ni expired date dia lebih pendek. Biasa produk handmade ni tak ada preservative so dia boleh tahan dalam masa 3 ke 4 bulan sahaja.

So, tak perlu takut pada paraben ok 😉

Memang ada paraben yang di banned. Nanti saya cerita pada next post. Stay tuned ❤

5 Jenis Paraben yang Di Banned dalam Skin Care

Dalam sharing sebelum ni, ada perkongsian berkaitan bahaya ke tidak paraben dalam skin care ni. Jadi, mari kita sambung 5 jenis paraben yang dianned dalam skin care.

Ada 5 jenis paraben yang di banned.

1) IsopropylParaben
2) IsobutylParaben
3) PhenylParaben
4) PentylParaben
5) BenzylParaben

Even 5 jenis ni di banned, depa ni bukan lah penyebab utama kanser and so on TAPI beberapa kajian dah dijalankan still tak dapat buktikan depa ni bebas dan selamat untuk digunakan dalam skincare.

So, nak beli skincare, boleh elak 5 jenis praben ni. Baca bagi detail ingredients belakang produk tu.

Kalau produk tu tak list ingredients bagi lengkap, macam mana anda yakin untuk pakai produk tu kan 😊

Bahaya Paraben Dalam Skin Care Yang Wanita Wajib Tahu.

Eee. Ada paraben. Takboleh pakai.

Paraben. Bahaya.

Paraben. Paraben. Paraben.

Ramai yang takut pada paraben tanpa tahu apa makna paraben itu sendiri.

Ok, jom kita cerita sikit apa itu paraben.

Paraben ni fungsi dia sebagai preservative.

Kat mana kita nak jumpa preservative ni? Selain skincare, dalam makanan pon ada. Contoh dalam roti dan megi. Tapi kita dok makan juga. 😏

Kenapa preservative ni dok dalam skincare?

Sebab nak bagi skincare tu tahan lama. Supaya expired date nya tu panjang. Untuk elak kuman atau bakteria beranak dalam skincare kita tu.

Kalau produk tak ada preservative ni expired date dia lebih pendek. Biasa produk handmade ni tak ada preservative so dia boleh tahan dalam masa 3 ke 4 bulan sahaja.

So, tak perlu takut pada paraben ok 😉

Memang ada paraben yang di banned. Nanti saya cerita pada next post. Stay tuned ❤

Protein Membantu Penghasilan Kulit Baru

Protein Membantu Penghasilan Kulit Baru

Protein Membantu Penghasilan Kulit Baru

Kulit adalah organ paling besar di badan manusia. Antara kawasan kulit yang paling dititik berat oleh manusia dalah pada kawasan muka.

Disebabkan itu jugalah pentingnya memastikan apa yang kita makan mengandungi nutrisi secukupnya. Antaranya nya adalah protein. Protein adalah salah satu faktor yang dapat membantu menghasilkan kulit baru.

Protein juga merupakan faktor dimana kulit yang dihasilkan lebih baik atau sebaliknya.

Disini saya kongsikan beberapa sebab kenapa protein penting dalam membantu menghasilkan kulit baru.

 

1. Pemilihan Protein

Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah dari segi pemilihan protein. Ini kerana dengan memilih jenis protein yang betul dapat membantu penghasilak kulit baru yang lebih baik.

2. Jenis Protein.

Terdapat beberapa jenis protein yang boleh diambil samada secara lansung atau tidak (diproses). Tapi harus diingat, protein sepatutnya tidaklah terkena suhu yang terlalu tinggi. Ini akan meyebabkan kualiti protein akan rosak.

3. Cara Pengambilan.

Cara pengambila protein juga perlu diambil kira untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik. 

Ini sahaja yang ingin saya kongsikan. Akan ada penambahan dikemudian hari. Terima kasih.